Cees Smit beeldend kunstenaar

 

Biografie

 

Over mijn werk

 

Contact

 
 
 
:
TECHNIEK
In mijn atelier in Holysloot maak ik etsen, lino`s, houtdrukken, sjabloondrukken, materiaaldrukken en tekeningen. Veel origineel drukwerk bind ik in boeken, over het algemeen in een oplage van 1 exemplaar.

LANDSCHAP ZOEKT MAKER
In de regel werk ik aan series rond landschap en herinnering. Landschappen activeren het geheugen maar leiden het ook om de tuin: vormt het landschap de herinnering, of juist andersom?
L. Dorsman schreef in 1913 in het boek `Langs strand en dijken`, over het tienstekelige stekelbaarsje: `Dit vischje hoort eigenlijk thuis in het zoete water, doch geraakt door sluizen en in rivieren vaak in de zee`. Ik lees hier over de tragiek van de schepselen die tegen de stroom in gaan of zich laten sluizen. In de volksmond kreeg dit visje de bijnaam `het Moddermannetje`.
Mijn grootvader was ook een modderman. Hij fietste elke ochtend langs de dijk IN NOORDELIJKE RICHTING, naar een plek waar zwaar werk moest worden verricht en `s avonds keerde hij weer terug in zijn zwarte werkpak. Hij rook naar teer en wanneer hij mij liefdevol optilde voelden zijn handen zo hard als het basalt waarmee de dijken werden verzwaard; het grijs van dit basalt zal in geen enkel grafisch atelier ooit worden gevonden.
Als kind luisterde ik vaak samen met hem naar de Berichten voor de Land-en Tuinbouw en naar de WATERSTANDEN; wij hadden beiden zover ik weet geen belang bij de informatie die via de radio heel vroeg in de ochtend de nog koude woonkamer binnen kwam, maar blijkbaar raakte de poëtische taal van de geheimzinnige informatie ons beiden.
Wanneer ik op de pontveer over het IJ richting Holysloot sta associeer ik altijd weer de geur en kleur van het water en de lucht met die jeugdherinneringen. De serie `MISTLIEDEREN` is ontstaan op het IJ.

BOEKEN
Veel werk bind ik in boeken, waarbij het ook kan gaan om proef- en misdrukken, die vaak minstens zo mooi zijn als de uiteindelijke druk. In de boeken maak ik ook tekeningen en collages; het zijn meestal unica, ik beschouw ze als autonome kunstwerken, die zowel proces als product in zich dragen. Het betreft hier over het algemeen HOUT- EN KARTONDRUKKEN; die techniek leent zich beste om gelijk opgaand met het werk aan de uiteindelijke druk de tussenfasen te presenteren in gebonden vorm.